Saturday, 25 May 2013

Ketua AMK Lupa Daratan?Ketua AMK, Iskandar Md Akin lebih sudu dari kuah. Beliau mula menyombong diri dan menempelak PAS kerana menyebabkan kekalahan PKR di 1 kerusi DUN iaitu di Kota Damansara (bukannya Sungai Aceh kerana majoriti BN dapat 808 undi, PAS hanya 690 undi sahaja). Ketua AMK mungkin lupa bahawa PSM turut menyebabkan mereka kalah di Dun Semenyih (BN dapat 17,616, PKR dapat 13,471. Majoriti 4145. Tapi PSM dapat undi dalam 5,568).

Ketua AMK ini sudah lupa rupanya. Sebab itulah beliau menempelak PAS secara terbuka (sini). Sedangkan beliau perlu menerima hakikat bahawa parti mereka tiada jentera akar umbi yang kuat. (PAS walaupun tarik diri di DUN Panti, tetap dapat undi 2 ribu lebih berbanding calon PKR yang hilang deposit).

Calon banyak tangkap muat. PKR hidup hari ini kerana Anwar. Kredibiliti sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri masih ada. Kredibiliti Azmin, Shamsul? tiada siapa yang dapat mengukurnya sekarang. Jadi janganlah berlagak sangat sampai nak salahkan parti lain. Ingatlah sikit bantuan segala jentera dan kesungguhan PAS di seluruh negara. 

Kalau tak nak ingat pun, sedarlah sikit bahawa kemenangan anda di Bukit Katil dahulu adalah bantuan PAS dan DAP. Ini hakikatnya kerana PAS berjaya menyumbangkan satu DUN dalam  Parlimen Bukit Katil. DUN Bukit Baru, merupakan dun Ali Rustam sebelum beliau ke Parlimen. Begitu juga DUN Ayer Molek, walaupun PAS kalah, tapi jentera PAS banyak buat kerja gerakkan kempen Pakatan di dalam DUN itu. Kena ingat sikit kerana bendera PAS di sana jauh lebih banyak daripada PKR. Ditambah pula dengan kerja kuat DAP di DUN Bachang dan Ayer Keroh, sudah pasti kamu takkan merasa jadi Ahli Parlimen Bukit Katil kalau tidak bantuan PAS dan DAP. Jangan berlagak sangat wahai Shamsul. 
Kalau 2008 dahulu, kamu terhegeh-hegeh ke Parlimen Dungun kononnya Parlimen boleh menang. Jelas ianya silap dan jelas kamu menangguk air yang keruh. Di Parlimen Dungun, ada 4 dun yang kesemuanya ditandingi oleh PAS. Daripada 4 dun, hanya 1 sahaja dimenangi oleh PAS dan kamu turut tewas sekali (kerana dia macam Parasit, induk kalah, dia pun kalah).

Jika PAS tiada semangat setiakawan, sudah pasti kerusi itu tidak diberikan kepada kamu wahai Shamsul. Dan sekarang Parlimen itu sudah dapat kembali kepada Pakatan 5 Mei lalu kerana PAS yang bertanding di situ. 

Janganlah jadi macam budak sekolah wahai Shamsul. Kamu menang kerana bantuan parti lain dalam Pakatan. Bukannya kekuatan diri sendiri. Ini kena ingat. Kamu bukan giant killer kerana parti lain yang menyumbangkan kemenangan kamu menumpaskan Ali Rustam. Kamu bukan macam Nasruddin Hassan Tantawi yang menang di Temerloh kerana kekuatan jentera PAS di sana. PAS menyumbangkan kerusi DUN Kuala Semantan sedangkan PKR tewas di Lanchang dalam Parlimen Temerloh. Jelas bahawa kemenangan Nasruddin Hassan dibantu oleh PAS, bukannya seperti kamu yang melukut di tepi gantang harapkan ihsan parti lain.

Jadi kenalah muhasabah sikit. Ukur baju di badan sendiri. Janganlah jadi kartun dalam politik. Lama-lama penyokong sendiri akan menyampah pada anda. Jangan bawa DNA UMNO dalam Pakatan. Tengok DAP, mereka cool dan bijaksana dalam politik. Bukannya macam anda yang terpekik terlolong sana sini, sedangakan isinya langsung tiada. Hidup politik baru!!

Undi 2 Kali : Pemuda Atau SPR Yang Tipu?


SPR tak perlu tangkap pemuda ini. Tapi siasatan rapi perlu dijalankan. Kalaulah ianya pemuda ini menipu, alamat gelaplah masa depan kita. Sebab rakyat akan tidak percaya lagi kepada Pakatan Rakyat. Saya sebenarnya musykil kenapa pemuda ini boleh mengundi 2 kali dengan menggunakan kad pengenalan yang sama. Sedangkan setiap kali sebelum menerima kertas undi, nama kita akan dipotong oleh 3 individu. Sama ada daripada SPR sendiri, wakil calon dari PR dan Be end. Soal dakwat kekal atau tak kekal, ianya isu kedua. Jadi macamana budak ini boleh lepas?

 
* Siasatan rapi perlu dijalankan. Jika betul budak ini boleh mengundi dua kali, maka sah SPR menipu. Jika tak, kita yang menipu dan padahnya bakal menanti.

Popular Posts