Saturday, 4 May 2013

UMCEDEL Terus Ramalkan Anwar Sebagai PM Ke7 Malaysia


Kajian semasa terus menunjukkan bahawa Malaysia akan mendapat PM baru esok..

SHAH ALAM - Melewati hari terakhir kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) mendapati sokongan kepada Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) hanya berbeza tiga hingga lima peratus.

Bagaimanapun menurut Pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, kecenderungan rakyat masih memihak kepada PR.

"Kita melihat berdasarkan kepada dua indikator iaitu ceramah PR yang jauh lebih baik mendapat sambutan dan kesesakan trafik ke utara dan timur tanah air bermula semalam.

"Ia hampir menyamai tsunami politik 2008," jelas beliau kepada Sinar Harian Online.

Menurut Redzuan, jika dibandingkan 2008, perbezaan sokongan ketika itu hanya satu peratus di mana akhirnya pembangkang berjaya menafikan majoriti dua pertiga BN.

"Jadi maknanya, kalau sekarang tiga hingga lima peratus, maksudnya, kedua-dua parti ada peluang.

"Dalam angka itu macam-macam boleh berlaku. Tetapi kedua-dua parti mempunyai peluang yang hampir sama," ujar beliau.

"BN juga cukup yakin mereka akan menang," tambah beliau.

Beza sokongan pada PRU 2008 ialah BN mendapat 50 peratus manakala PR 49 pratus.

Jelas Redzuan lagi, sehingga tengah malam ini, 'final swings' boleh berlaku dan ia akan memberi kelebihan kepada mana-mana parti politik.

"Sebab itu, saya katakan kalau malam ini cuaca tidak elok, ia satu bonus kepada BN.

"Ini ialah perang psikologi," ujar beliau sambil menambah, faktor pengundi hantu dan pemberian wang turut akan mempengaruhi pengundi di saat akhir.

Pada PRU lalu, di malam terakhir kempen lautan manusia memenuhi siri kempen perikatan pembangkang yang kemudiannya menyaksikan beberapa negeri jatuh ke tangan PR.


PR Menang PRU 13 Dengan Majoriti 12 Kerusi - Risikan ATMDalam PRU 2008 dahulu, Pakatan Rakyat (PR) buat pertama kali dalam sejarah Malaysia, telah menafikan majoriti 2/3 kerusi BN di Parlimen Malaysia. Dalam keputusan pada 21 Mac 2008, BN mendapat 140 kerusi (8 menang tanpa bertanding) manakala Pakatan Rakyat melalui gabungan PAS, PKR dan DAP mendapat 82 kerusi. Sedangkan untuk membentuk kerajaan, PR dan BN hanya perlu mendapat 112 kerusi sahaja daripada 222 kerusi parlimen. Maknanya PR hanya kekurangan dalam 30 kerusi Parlimen (112 kerusi - 82 kerusi yang PR menang) sahaja untuk membentuk kerajaan pada tahun 2008.

Selepas itu, Pakatan Rakyat menambah dua kerusi lagi dalam pilihanraya kecil di Parlimen Kuala Terengganu dan Sibu dan menjadikan PR mendapat 84 kerusi, menjadikan majoriti dengan BN semakin mengecil. Hanya perlukan dalam 28 kerusi Parlimen sahaja (112 kerusi - 82 kerusi yang PR menang dalam PRU dan 2 kerusi dalam PRK) dalam PRU kali ini. Dengan andaian semua kerusi yang dimenangi pada PRU dan PRK kekal di tangan Pakatan Rakyat. Pedulikanlah wakil rakyat PR yang jadi katak kerana rakyat pada 2008 mengundi parti, bukannya calon.
 
Dalam PRU kali ini, jelas bahawa ia adalah ibu segala pilihanraya. 28 kerusi Parlimen adalah bukan perkara yang susah untuk kita dapat. Banyak kerusi Parlimen dalam PRU 2008, BN menang dengan majoriti bawah 1000. Contohnya di parlimen Arau, Tok Guru Harun  Din hanya kalah dengan 300 undi sahaja. Begitu juga di Parlimen Sarikei, Calon DAP, Dr. Wong Hua Seh kalah dengan 51 undi sahaja. Begitu juga di Parlimen Sandakan, calon DAP iaitu Chong Chu Lin@Shanty hanya kalah dengan 176 undi sahaja.


 Dan perlu diingat penyeberangan dua  ahli Parlimen BN Sabah ke Pakatan, sudah tentu memberikan kerusi itu kepada PR. Datuk Lajim Ukin di Parlimen Beaufort yang menang dengan majoriti undi dan Datuk Wilfred Bumburing di Parlimen Tuaran dengan majoriti 6,622 undi pada 2008 lalu, sudah pasti akan mengekalkan kerusinya nanti kali ini.


Begitu juga taktik perang tinggalkan kubu dan serang musuh juga diamalkan oleh PR kali ini. Lim Kit Siang meninggalkan kubu selamatnya di Ipoh Timur dan menyerang di Kubu BN di Gelang Patah. Begitu juga Salahuddin Ayub yang tinggalkan kubunya di Kubang Kerian dan menyerang kubu BN di Pulai. Juga Husam Musa menyerang Putrajaya dan Teo Nie Ching dari Serdang ke Parlimen Kulai. Begitu juga kerusi-kerusi lain. Semua kerusi yang ditinggalkan ini insyaALLAH semua selamat walaupun diletakkan calon muda dan jelas mereka telah menghimpit BN di kerusi lain pula. Ini yang menyebabkan BN risau dan akan kalah kali ini.

Jadi memang benarlah risikan dan juga culaan akademik bahawa Najib akan kalah. Itu belum lagi dengan krisis dalaman BN di kerusi-kerusi Parlimen antaranya Datuk Kamilian Ibrahim yang bertanding bebas di Kuala Kangsar, Datuk Shariff Omar di Parlimen Tasek Gelugor dan Ketua Pemuda UMNO sepang di Parlimen Sepang serta tempat-tempat lain. Ini semua menyumbang kepada kejayaan PR menguasai Putrajaya nanti.

Jadi risikan Kor Risik Angkatan Tentera Malaysia (Kor Risik ATM) bahawa PR mampu memenangi 117 kerusi parlimen (BN hanya 105 kerusi) sekaligus membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah 12 kerusi selepas PRU 12 nanti adalah dijangka tepat dan berlaku esok.  

Kerana PR hanya perlukan 112 kerusi sahaja. Ini kalilah. Kita tengok TV3 denga muram dan sugul berkata...' BN akan bekerja kuat untuk memastikan kita (BN) menawan Malaysia kembali pada PRU 14 nanti -Najib Razak, Ketua Pembangkang Malaysia'...

Saiful Tipu Rakyat 1 Malaysia???


Sekarang satu Malaysia menyatakan bahawa Saiful telah berbohong kepada Rakyat Malaysia. Kononnya video sumpah kata beliau diliwat oleh Anwar Ibrahim di hadapan Kaabah adalah palsu semata-mata. Tiada yang palsu selain palsu belaka. Sememangnya kalau ikut pengeditan video. Nampak macam Saiful menggunakan teknik Chroma key, yang merupakan teknik editing video untuk mengubah dua imej atau video bersama-sama berdasarkan warna. Teknik ini banyak digunakan dalam filem dan juga pembikinan video klip serta video. Pernah nampak adegan drama dalam kereta? Macamana nak ambil gambar kalau kereta sedang bergerak dan ada babak dalam kereta. Maka mereka akan ambil jalan dan pada masa yang sama, akan letak kereta dalam studio dan ianya seolah-solah bergerak bersama. Senang cerita kaedah ini adalah bukan video tulen. Ianya ada dua video yang berasingan dan diletakkan dalam satu video. Macam filem cicakman. Logik ke mereka bergaduh di salji dan atas bangunan yang macam kartun. Tentu teknik chroma key digunakan..sama macam Saiful.Begitu juga lokasi sebenar dimana babak sebuah lori terbalik. Lori berkenaan tidak wujud sewaktu penggambaran. Tetapi setelah teknik chromakey diaplikasikan melalui penggunaan green screen sewaktu penggambaran, objek lori yang direka dapat ditampal pada video berkenaan dan dilihat seolah-olah lori itu benar-benar kemalangan. 

Dan tentu kita tidak tahu bahawa kota metrofulus adalah diubahsuai daripada bangunan-bangunan yang terdapat di Putarajaya. Ianya diubahsuai untuk menampakkannya seperti sebuah kota masa depan dengan mempunyai landasan keretapi ditengah-tengah bandar melalui teknik ini. Sama juga dengan shot sewaktu Hairi (Saiful Apek) duduk di atas sebuah bangunan dengan memperlihatkan suasana Kota Metrofulus di waktu malam. Penggunaan green screen digunakan sebagai latar untuk babak ini yang dibuat di dalam studio.Video Saiful ?? Sah-sah dia gunakan teknik ini. Tengok dari sudut tone cahaya pun dah tahu bahawa ianya dibuat dari dua rakaman. Cuba tengok video dari  0.57 hingga saat 0.59, jelas bahawa ada penipuan di sini. Background Saiful lebih banyak bergoyang daripada Saiful yang paling hampir dengan kamera. Sepatutnya kalau kamera shoot dekat (foreground), tentu imej Saiful lebih bergoyang dan bergoncang, bukannya background. 

Ini lagi bukti-bukti penipuan Saiful kepada rakyat Malaysia dan dunia..

1. Sumpah itu kononnya dibuat pada bulan April 2012. Dan saya sendiri pergi umrah pada bulan Mac 2012. Sememangnya saya tahu betapa sesaknya jika kita berdiri di hadapan kaabah apabila orang lain melakukan tawaf. Terutamanya dekat dengan multazam yang dikawasan itu terletaknya hajaratul aswad, yang menjadi rebutan manusia setiap hari di Kaabah. Mesti ada terlanggar bahu dan berhimpit-himpit antara satu sama lain.  Tapi si Saiful ini tak bergerak walau seinci pun walaupun nampak ada orang langgar dia. Adakah Saiful ini halimunan kerana orang macam tak nampak dan tak sentuh dia pun..Kalau ada orang bersumpah kat situ pun, mesti orang akan tengok Saiful sebab dia tangkap video di situ. 


2. Bentuk fizikal Saiful sendiri macam ada yang tak kena. Dalam kedudukan scen dan paras yang sama, orang Arab dan Turki nampaknya lebih rendah daripada Saiful. Si Saiful ini orang terpanjang di Malaysia ke? Sedangkan semua orang tahu dan saya sendiri alami, orang Arab dan Turki lebih tinggi daripada kita. Kalau nak cium hajar aswad itu. Duduk belakanglah jawabnya kalau jamaah dari asia termasuk negara kita.

3. Dari aspek audio, jelas ada penipuan di sini. Suasanya Saiful lebih jelas dan dengar sedangkan di hadapan kaaabah, bunyi tapak kaki dan zikir lebih kuat daripada suara kita. Bahkan suara orang menangis pun akan dengar. Dan time bulan mac serta April. Bunyi kerja-kerja pembinaan infrastruktur di sekeliling Kaaabah akan jelas kedengaran. Kerja-kerja pacakkan tiang akan kedengaran walaupun samar-samar.  Tapi suara Saiful paling kuat kedengaran walaupun ada suara-suara lain. Kuat benar suara dia? Ini yang musykilnya. Melainkan dia sememangnya penipu besar. Jadi tak musykil suara dia sahaja yang kedengaran dalam video itu. 

4. Kenapa 'background' berpusing begitu ketara sedangkan 'gap antara Saiful dgn kamera langsung tak berubah? Kenapa bila  Saiful berpusing 45 darjah, tiada imej terhenti dan macam Saiful sedang pakai kasut ballet dan berpusing macam penari ballet? ini yang hairan dan ajaibnya. Memang sah video  Saiful dibuat di studio dan dicantumkan dengan video di Kaabah. Dia menipu kononnya dia bersumpah di hadapan kaabah. 

5. Saiful sebenarnya berada terlalu jauh dengan multazam (dalam gambar di atas ditanda sebagai foto 1). Sedangkan dalam klip video itu, beliau menyatakan bahawa beliau bersumpah di hadapan Multazam. Tapi jelas bahawa Saiful tiada di multazam (dalam gambar di atas ditanda sebagai foto 2).

Bahkan kedudukan Makam Nabi Ibrahim di sebelah KIRI BAHU BELAKANG Saiful. Sedangkan kalau benar dia bersumpah di Multazam, sudah tentu Makam Nabi Ibrahim di sebelah KANAN BAHU BELAKANG Saiful (dalam gambar di atas ditanda sebagai foto 3).

Sebenarnya jelas bahawa kedudukan Saiful dalam video adalah terlalu jauh dengan Multazam (dalam gambar di atas ditanda sebagai foto 4) tetapi menyatakan dia bersumpah di depan Multazam, tempat mustajab doa. Sebab diorang menipu. Kalau betul-betul depan Multazam, sudah tentu video akan bergerak sebab orang akan bertola-tolak untuk berdoa di Multazam, tempat paling mustajab untuk berdoa. Tapi diorang taknak kantoi, maka dibuatnya terlalu jauh dari Multazam dan diedit guna teknik chrome key tadi. Jelas Saiful berbohong dalam hal ini..

Kalau nak menipu agak-agaklah. Bukan semua orang boleh ditipu. Jangan main-main dengan hukum Tuhan. Kalau benarlah anda diliwat oleh Anwar. Tak payah bersumpah. Seret sahaja Anwar di Mahkamah Syariah. Sebab kat sana tak boleh pusing-pusing perkara teknikal. Perakara asas menikut sabitan pembuktian secara islam di gunakan. Di mahkamah sivil sekarang, perkara teknikal dan kelemahan plaintif atau pemohon yang mereka titikberatkan. Bawalah kes ke mahkamah syariah kalau anda betul-betul diliwat. Sebab ada peruntukkan tentang liwat di sana. Walaupun hukuman dia hukuman ikut kepada otak UMNO sahaja dan bukannya hukum islam.

Tapi anda... saya rasa anda yang menipu. Jangan main-main dengan kaabah. Tempat suci umat islam. Tempat yang sentiasa dikelilingi oleh manusia 24 jam setiap hari dan bertahun-tahun lamanya tanpa henti sejak Nabi Adam lagi. Memang amat mustajab berdoa di situ (saya sendiri yang kehilangan stroller bayi, tak sampai beberapa jam selepas berdoa di hadapan Kaabah, boleh menjumpainya kembali di sekitar masjidil haram). 


Jangan main-main dengan sumpah dan penipuan anda kononnya di hadapan Kaabah. Orang bukan islam perhatikan semua ini dan beri kesan buruk kepada islam itu sendiri. Bertaubatlah sebelum terlambat wahai Saiful...masanya masih ada...

Popular Posts