Tuesday, 7 May 2013

Kedah Penyumbang Terbesar Kekalahan Pakatan Di Parlimen


Kita tinggalkan dulu kerja jahat SPR yang banyak membantu kemenangan Be End dalam Pilihanraya kali ini. Sememangnya SPR adalah parti komponen Be End, yang berjaya menafikan hak rakyat untuk melihat Pakatan Rakyat memerintah Putrajaya.

Jelas keputusan akhir bahawa BN mendapat 133 kerusi di Parlimen, meninggalkan Pakatan dengan 89 kerusi. PR hanya perlukan lagi 25 kerusi (112 - 89) untuk membentuk kerajaan di Persekutuan. 

Apa yang perlu ditimbulkan di sini ialah kegagalan Pakatan itu sendiri untuk mengekalkan kerusi yang mereka menangi dalam PRU 2008 dahulu. Sebanyak 15 kerusi yang dimenangi PR pada pru 2008 dahulu, telah jatuh ke tangan BN dalam PRU kali ini. Kedah mencatatkan bilangan kerusi yang paling banyak gagal dipertahankan iaitu 7 kerusi. Bahkan PAS hanya menang 1 kerusi sahaja daripada 15 kerusi yang dipertandingkan. Post mortem perlu dibuat atas kegagalan ini. 

Kalaulah PR dapat mengekalkan semua kerusi parlimen yang dimenangi pada PRU 2008 dahulu, sudah pasti PR hanya perlukan 8 kerusi lagi untuk membentuk kerajaan. Malangnya kita kalah di kerusi-kerusi Parlimen ini...

KEDAH

1. Padang Terap
2. Pendang
3. Jerai
4. Sik
5. Merbok
6. Baling
7. Kulim Bandar Baharu

KELANTAN

8. Tanah Merah
9. Ketereh
10. Machang

PERAK

11. Bagan Serai

P. PINANG
 
12. Balik Pulau

SELANGOR
 
13. Hulu Selangor (Dlm pru 2008, Allahyarham Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad menang sebelum BN menang dalam PRK 2010)

14. Kuala Selangor
 
K. LUMPUR
 
15. Titiwangsa
 
Apapun tahniah buat yang berjaya di peringkat Parlimen. Di kerusi-kerusi yang kita kalah ini, post mortem segera perlu dilakukan. Gerak kerja awal perlu digerakkan. Pastikan kita pertahankan semua 89 kerusi yang kita perolehi ini dan mencari 25 hingga 30 lagi kerusi baru, untuk tumbangkan rejim be end dalam PRU akan datang..

Malaysia..Tanah Tumpah Banglaku..Patutlah Pejabat Perdana Menteri Bangladesh menyatakan rakyatnya di negara kita menerima kerakyatan Malaysia dengan mudah, sebab inilah..Sebab nak jadi pengundi hantu dan pangkah Be end. Patutlah Be end menang lagi. Sebab undi bangla. Hidup UMNO!! Hidup bangla!!!

Dua orang pengundi hantu ditangkap di Kuala Selangor yang menggunakan ic baru. Tanya siapa PM Malaysia pun tak kenal. 


 Hantu raya yg berjaya ditangkap di Dun Ladang, Kuala Terengganu


 Ni pula bukti video gambar


Police escorting migrant workers to polling station but stopped by rakyat.In Sek. Men. Teknik Klang just now. at Kampung Kenanga Rawang. Lagi Bangla Nation kantoi. Malangnya mereke sudah mengundi Sungai Siput : proven 4 buses bring bangla from JB.. Australia News reporting Bangla Voters. MUST WATCH !!! Banglasia

Apa Lagi Cina Mahu?? - Utusan


Dalam ‘bullet point’, akhbar tersebut turut menyalahkan DAP kerana politik perkauman dan mengatakan parti sekular itu mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri agar mereka dapat kuasa politik yang tidak kesampaian. - GAmbar screenshot mukahadapan Utusan (7 Mei 2013) 
KUALA LUMPUR, 7 Mei – Muka hadapan akhbar milik Umno Utusan Malaysia hari ini mempersoalkan “Apa lagi Cina mahu? dalam langkah yang dilihat sebagai percubaan untuk mencorakkan keputusan Pilihan Raya 2013 sebagai undi Cina lawan undi Melayu.

Penganalisis telah mengatakan trend dalam pengundian menunjukkan keputusan Pilihan Raya 2013 tidaklah semudah “tsunami Cina” seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Najib Razak akan tetapi ianya lebih kepada pertentangan bandar dan luar bandar bagi Malaysia.

Akan tetapi Utusan Malaysia, akhbar yang mewakili golongan kanan Melayu sebahagian besarnya bersekongkol dengan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan untuk mengeluarkan beberapa artikel menyalahkan Cina kerana memecah belahkan Malaysia.

Gambar ini dipercayai diambil di Internet dan turut digunakan oleh penulis blog berhaluan kanan yang bersekongkol dengan Dr Mahathir.

Artikel lain yang diketengahkan adalah petikan kata-kata bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam yang mengatakan “Mereka (Cina) sangat rasis.”

Dalam ‘bullet point’, akhbar tersebut turut menyalahkan DAP kerana politik perkauman dan mengatakan parti sekular itu mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri agar mereka dapat kuasa politik yang tidak kesampaian.

Laporan muka hadapan Utusan Malaysia juga mencadangkan Najib akan berhadapan dengan kesukaran untuk menghadapi kumpulan berhaluan kanan dalam Umno yang memberikan sokongan kuat kepadanya dalam pilihan raya.

Analisis menunjukkan bagaimana trend pengundian menunjukkan sebuah negara dengan bahagian-bahagian bandar dan luar bandar dan kelas yang akan membuat apa-apa perdamaian dan pembaharuan diperlukan lebih sukar untuk dilaksanakan.

Keperluan untuk terus merombak dasar Bumiputera dan untuk memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) - langkah-langkah yang perlu untuk menjadikan Malaysia lebih berdaya saing dan keluar daripada perangkap pendapatan sederhana - menjadi lebih sukar pertentangan diantara dua Malaysia telah mincul.

Semalam, bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Times mengatakan kelemahan BN dalam Pilihan Raya 2013 menunjukkan penolakkan dari seluruh rakyat Malaysia dan bukan hanya dari minoriti Cina.

Datuk A Kadir Jasin mengatakan gabungan 13 parti itu bukan sahaja mendapat kurang kerusi daripada 222 kerusi Dewan Rakyat dan 12 Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya 2013 berbanding 2008, akan tetapi turut kehilangan undi popular buat pertama kali semenjak 1969.

“Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?” kata bekas ketua pengarang kumpulan News Strait Times Press semasa era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tulisan di blognya yang bertajuk, “Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?” semalam.

Najib mengatakan awal pagi Isnin kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha-usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia, selepas apa yang beliau gambarkan senagai “tsunami Cina” dalam pilihan raya umum ke 13 – menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding Pilihan Raya 2008.

Menurut Kadir, pencapaian BN dalam Pilihan Raya 2013, lebih buruk daipada 2008. Kerusi di Parlimen jatuh daripada 140 kepada 133. Manakala bagi kerusi DUN, BN merosot daripada 306 kepada 274 walaupun dapat menawan semula Kedah dan mengesahkan penguasan ke atas Perak.

Sementara Pakatan Rakyat (PR) dapat meningkatkan pengusaan mereka di Parlimen apabila mendapat 89 kerusi berbanding 82 dalam Pilihan Raya 2008. Akan tetapi, negeri Kedah yang dimenangi mereka pada 2008 gagal dipertahankan.

Tindakan Utusan Malaysia memainkan isu perkauman seperti ini membuktikan akhbar itu semakin terasing daripada majoriti Melayu bandar dan sederhana.

Dalam bacaan awal mengenai trend pengundian, penganalisis menyatakan walaupun terdapat peningkatan dalam sokongan kaum Cina terhadap Pakatan Rakyat (PR), tsunami politik juga telah melanda “sebahagian besar daripada Melayu”, ramai di antara mereka adalah pengundi kelas menengah dan kelas atas.

“Mereka mendapat sokongan kelas menengah, terutamanya di kawasan bandar,” kata penganalisis politik Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada PR.

“Jadi, majoriti DAP meningkat kerana rasa tidak puas hati pengundi muda Melayu.. kesimpulannya, untuk melabel polarisasi kaum adalah terlalu mudah. Dua lagi faktor beroperasi secara serentak dengan kaum: kelas (kaya-miskin, kelas menengah) dan spatial (bandar dan luar bandar),” tambah pengasas dan pengarah Institut Kajian Etnik (KITA).

Walaupun Barisan Nasional (BN) yang diketuai Najib berjaya mempertahankan kuasa persekutuan dalam pilihan raya paling sengit negara, gabungan tersebut kehilangan bandar-bandar besar dari George Town ke Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka dan bandar besar di Johor.

BN gagal untuk menang di Selangor dan Pulau Pinang – dua negeri perindustrian di Malaysia – walaupun berjaya merampas kembali Kedah, negeri pedalaman dan jelapang padi itu.

Chua Soi Lek Sudah Berkerat Rotan Dengan UMNOChua Soi Lek dah mengaku kalah dan tak ingin lagi memimpin MCA. Elok semua 7 kerusi Parlimen MCA lompat parti masuk pakatan. Sebab UMNO jelas tak perlukan mereka lagi. Sekarang ini, Najib jelas mainkan sentimen perkauman dan menyalahkan MCA dalam PRU kali ini.


PRU 13 Penuh Dramatik


Saya meminta maaf kerana tak dapat memberikan info berkaitan PRU dalam dua hari ini. Disebabkan oleh kekangan masa menjadi petugas parti di Parlimen Kuala Terengganu. Alhamdulillah PAS menang dengan majoriti lebih besar dalam PRU kali ini (majoriti 10,785 undi berbanding 2,631 undi dalam Pilihanraya kecil 2009)

Apapun kalau diikutkan undi popular, jelas bahawa rakyat Malaysia memilih pakatan untuk menguasai negara ini. Bukannya BN. Sebanyak 5,623,984 rakyat memilih PR di Parlimen berbanding BN yang hanya diundi sebanyak 5,237,699 undi sahaja. Perbezaan sebanyak 386,285 orang. Kalau di US, sudah lama BN kalah. Apapun jelas semua rakyat Malaysia telah menolak BN dalam PRU kali ini.

Dan Keputusan akhirnya BN - 133, Pakatan Rakyat, yang dianggotai DAP, PKR dan Pas, pula mengumpulkan 89 kerusi Parlimen - menambah tujuh kerusi berbanding lima tahun lalu.

Berikut ialah pemerhatian terhadap keputusan akhir tersebut:

1) Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor - Pakatan 44, BN 12
Penang - Pakatan 30, BN 10
Kelantan - Pakatan 33, BN 12


2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng.

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008.

DAP - 38
PKR - 30
PAS - 21

4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5) Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular - 50% berbanding 49% (1% lain-lain).

6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung dan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Benard Giluk Dompok. Diantara timbalan menteri yang kalah ialah Datuk Saifuddin Abdullah, Datuk Puad Zarkashi dan Datuk Lee Chee Leong.

7) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya - satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen - pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

8) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.

13) Perak, Kedah, Perlis dan Terengganu tewas selepas kiraan semula dengan peningkatan jumlah kerusi kepada BN setelah kiraan awal PAKATAN menang di kerusi tersebut.

Popular Posts